Rattery Castor

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Elian
Moderator
Berichten: 12
Lid geworden op: 03 aug 2021 12:41
Locatie: Terneuzen
Contacteer:

Rattery Castor

Bericht door Elian »

Gekopiëerd van het oude forum, origineel gepost op 10 feb 2020.

----

Woehoe eindelijk weer een eigen forum plekje. Hyper

Even in het kort: mijn rattery bestaat sinds 2013, mijn eerste nestje is juni 2014 geboren. Ik focus in de eerste plaats op karakter en daarna gezondheid, dit doe ik door lijnen goed bij te houden en bij voorkeur te fokken met ratten met een stamboom waarvan de voorouders het goed hebben gedaan. Ik hou zelf van mensgerichte ratten die het leuk vinden om bij je te zitten en een beetje ondeugend zijn, en probeer dit karakter dan ook in mijn lijnen te fokken. :smile:

Wel richt ik me per lijn op bepaalde variëteiten, omdat alles door elkaar fokken nadelig is voor de gezondheid. Sinds het begin ben ik bezig met Russisch blauw Japanner en sinds 2018 is hier ook downunder bij gekomen. Een behoorlijke uitdaging, aangezien er nog niet veel goede bekende downunder lijnen bestaan en ik dus begonnen ben met een downunder fokman met geringe achtergrondinformatie. Door zorgvuldig fokken en selecteren hoop ik een leuke gezonde lijn op te bouwen met deze tekening. :)

Daarnaast is er begin vorig jaar een silken (voorheen silvermane) bij de rattery gekomen en heb ik besloten een silken lijn op te bouwen. Gelukkig heb ik van deze man wel heel wat meer achtergrondinformatie, zijn vader komt van rattery Shita met een zeer uitgebreide stamboom en zijn moeder komt uit Engeland uit een combi van Rivendell en Zephyr. Achter de Zephyr kant zit de originele silken import uit Canada waar geen achtergrondinfo over bekend is, maar dit is enkele generaties geleden.

In het verleden had ik ook nog een lijn met Engels blauw, helaas is deze vorig jaar ten einde gekomen nadat de laatste generatie niet vruchtbaar bleek. Ik hoop ooit Engels blauw en liefst nog zilverblauw weer eens op te kunnen pakken, maar voorlopig heb ik het druk zat met de nieuwe lijnen. :)

De ratten zijn in de eerste plaats mijn huisdieren en zitten hier zo ruim mogelijk gehuisvest in aluminiumkooien en een Savic Royal Suite. Voor de nestjes heb ik lage kraamkooien en Savic Freddy 2s als klimkooien. Ze krijgen hangmatjes, klimtouwen, huisjes, mandjes, nestmateriaal, knaagmateriaal en allerlei speelgoed om de kooi te verrijken. Ik meng zelf mijn eigen voer volgens het principe van The Scuttling Gourmet, ook het rittenvoer is zelf gemengd en de ratten en nestjes doen het erg goed op mijn mixen.

Tegenwoordig hou ik geen wachtlijst meer bij, maar gaan reserveringen open wanneer er een nestje in de nabije toekomst gepland staat. Normaliter zijn de rittens vrij vlot gereserveerd. Ze blijven hier tot ze 8 weken oud zijn en dan pas mogen ze verhuizen, ik merk dat ze met 8 weken wat zelfverzekerder zijn en de verhuizing beter aan kunnen. Ook geeft het mij wat meer tijd om de beste fokrittens te kiezen.

Je kunt van alles over mijn rattery en de ratten lezen op mijn website, ik hou graag alles online bij zodat het openbaar in te zien is: http://ratterycastor.nl/

De rattery is gevestigd in de gemeente Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen, het zuidelijkste stukje van Zeeland. :)
Rattery Castor
Het huis van teveel ratten, teveel muizen, twee honden, een dikstaartgerbil en een aquarium Fluiten
Gebruikersavatar
Elian
Moderator
Berichten: 12
Lid geworden op: 03 aug 2021 12:41
Locatie: Terneuzen
Contacteer:

Re: Rattery Castor

Bericht door Elian »

Tijd voor een update! :) Inmiddels staat de silken lijn aardig op poten en zijn de genen goed verspreid. Qua bouw zijn ze geweldig, karakter steeds een stuk beter - het zijn hele leuke ratten maar soms wat "spicy" en dramatisch. ;) Qua gezondheid doen ze het aardig, maar helaas wel wat meer luchtwegproblemen dan ik graag zou zien. Begin dit jaar heeft een bevriende fokker twee silken mannen voor me meegenomen uit Engeland, afkomstig van Lovecraft Stud en Isamu Stud - twee erg goede Britse fokkers. Ik hoop hiermee de lijn een goede boost te geven wanneer ze oud genoeg zijn om te dekken!

Ook de downunder lijn gaat ook de goede kant op. Helaas kwam uit terugkruisingen op de oorspronkelijke downunder man wel wat problemen bovendrijven, met name oogproblemen in de vorm van onderontwikkelde oogjes. Hier kunnen ze prima mee leven, maar wil ik natuurlijk uit de lijn hebben. Gelukkig heb ik van Ai Rattery dowunders uit een andere lijn kunnen krijgen en deze nog kunnen kruisen met mijn oude Japanner-lijn. Er is nog wat bij te schaven aan de lijn, maar iedere generatie is weer een stukje beter. Momenteel is het vooral een kwestie van goede selectie en terugkruisen op goede stukken lijn.


De manier van reserveren is inmiddels ook weer wat veranderd. Terugkomende reserveerders kunnen nog altijd tussendoor op de wachtlijst, maar echt open voor reserveringen ga ik pas wanneer ik weet wat ik beschikbaar heb. Reserveren voor de geboorte kan niet meer voor nieuwe reserveerders, omdat er te vaak wordt afgezegd (of laten ze niks meer horen..) en dit kost me teveel tijd.

Sinds corona is ook het bezoek aan de rattery wanneer de rittens nog jong zijn niet meer verplicht.

Mijn website is nog altijd de "place to be" voor uitgebreide informatie over mijn ratten, lijnen en nesten. Op Facebook worden de foto's gepost en laat ik het ook weten als er gereserveerd kan worden. :)
Rattery Castor
Het huis van teveel ratten, teveel muizen, twee honden, een dikstaartgerbil en een aquarium Fluiten
Plaats reactie